na jutro mam je zrobi?... troch? ich nie rozumiem
zad.1
pole przekroju osiowego sto?ka jest równe 12, a obj?to?? sto?ka wynosi 12π. oblicz promie? podstawy i wysoko?? sto?ka
zad.2
w graniastos?upie prawid?owym czworok?tnym przek?tna ?ciany bocznej ma d?ugo?? 5 i tworzy z przek?tn? podstawy (wychodz?c? z tego samego wierzcho?ka) k?t o mierze 60˚. oblicz obj?to?? i pole powierzchni bocznej tego graniastos?upa
zad.3
powierzchnia boczna walca po rozwini?ciu jest prostok?tem, którego przek?tna o d?ugo?ci D tworzy z bokiem odpowiadaj?cym wysoko?ci walca k?t o mierze α. wyznacz obj?to?? walca
móg?by kto? pomóc?
z góry dzieki!!
pozdrawiam.
sto?ek, walec, sze?cian
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
sto?ek, walec, sze?cian
1.dzoas pisze:na jutro mam je zrobi?... troch? ich nie rozumiem
zad.1
pole przekroju osiowego sto?ka jest równe 12, a obj?to?? sto?ka wynosi 12π. oblicz promie? podstawy i wysoko?? sto?ka
zad.2
w graniastos?upie prawid?owym czworok?tnym przek?tna ?ciany bocznej ma d?ugo?? 5 i tworzy z przek?tn? podstawy (wychodz?c? z tego samego wierzcho?ka) k?t o mierze 60˚. oblicz obj?to?? i pole powierzchni bocznej tego graniastos?upa
zad.3
powierzchnia boczna walca po rozwini?ciu jest prostok?tem, którego przek?tna o d?ugo?ci D tworzy z bokiem odpowiadaj?cym wysoko?ci walca k?t o mierze α. wyznacz obj?to?? walca
móg?by kto? pomóc?
z góry dzieki!!
pozdrawiam.
r - promień podstawy
h wysokość stożka
bede korzystać ze znanych ci jak podejrzewam wzorów na pole trójkąta czy objętość stożka
a więc z danych:
\(\displaystyle{ \frac{2r h}{2} = 12}\)
\(\displaystyle{ rh=12}\)
i z drugiej danej
\(\displaystyle{ pi r ^{2} h \frac{1}{3} = 12pi}\)
\(\displaystyle{ hr ^{2}=36}\)
podstawiając jedno równanie do drugiego dostaję
\(\displaystyle{ 3hr=hr ^{2}}\)
mogę dzielić stronami przez h oraz przez r bo są to liczby dodatnie a więc czynię to:
\(\displaystyle{ r=3}\)
nietrudne obliczenia pozwolą ci obliczyć że
\(\displaystyle{ h=4}\)
pozostałe dwa zadania są na tyle proste że na pewno znając to rozwiązanie poradzisz sobie z nimi sam. zakładam że znasz podstawy trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
sto?ek, walec, sze?cian
kurcze troszke mnie to zawsze irytuje...
dla was jest proste. ja patrze na to i dla mnie to jest czarna magia....
prosze o pomoc
dla was jest proste. ja patrze na to i dla mnie to jest czarna magia....
prosze o pomoc
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
sto?ek, walec, sze?cian
dobrze więc ale skrótowo:
narysuj sobie ładnie ten graniastosłup i ten trójkąt z kątem 60stopni
następnie z zalezności bokow w tym trojkacie (wynikaja z trygonometrii) mozesz obliczyc przekątną podstawy oraz wysokość
z przekatnej podstawy ktora jest kwadratem bez prbolemu dojdziesz do jej boku
a tu wystaczy podstawic do wzoru na objetość czy pole i jest wynik.
kolejne zadanie podobnie jak to rozrysowujesz szukany prostokąt, znajdujesz odpowiednie funkcje trygonometryczzne kąta a ktore prowadzą do wylcizenia r oraz H. podstawić obliczyc i zrobione.
narysuj sobie ładnie ten graniastosłup i ten trójkąt z kątem 60stopni
następnie z zalezności bokow w tym trojkacie (wynikaja z trygonometrii) mozesz obliczyc przekątną podstawy oraz wysokość
z przekatnej podstawy ktora jest kwadratem bez prbolemu dojdziesz do jej boku
a tu wystaczy podstawic do wzoru na objetość czy pole i jest wynik.
kolejne zadanie podobnie jak to rozrysowujesz szukany prostokąt, znajdujesz odpowiednie funkcje trygonometryczzne kąta a ktore prowadzą do wylcizenia r oraz H. podstawić obliczyc i zrobione.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
sto?ek, walec, sze?cian
może ja jestem tępa, a mi takie opowiadanie skrótowe nic nie daje...
czarno na białym musze miec zeby cos zrozumiec...
czarno na białym musze miec zeby cos zrozumiec...