Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego, ktorego kazda krawedz jest rowna 4
[Edit: olazola] Nie ten dział. Stereometria pasuje zdecydowanie lepiej. Przenoszę.
Objetosc ostroslupa prawidlowego
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Objetosc ostroslupa prawidlowego
mała podpowiedz ,że \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_p*h}\) ,gdzie \(\displaystyle{ P_p}\)to pole podstawy a h to wysokość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Objetosc ostroslupa prawidlowego
II podpowiedź, bo ta Mańka wydaje mi się zbyt oczywista, chyba że to tak dla szydery
Pole podstawy to wiadomo, 4*4=16, a więcej zachodu jest z wysokoscią ostrosłupa. Mozna ją wyliczyc z tw. Pitagorasa. Wtedy \(\displaystyle{ (2\sqrt{2})^{2}+H^{2}=4^{2}}\), a dalej juz podstawić do wzoru na objętość.
Pole podstawy to wiadomo, 4*4=16, a więcej zachodu jest z wysokoscią ostrosłupa. Mozna ją wyliczyc z tw. Pitagorasa. Wtedy \(\displaystyle{ (2\sqrt{2})^{2}+H^{2}=4^{2}}\), a dalej juz podstawić do wzoru na objętość.
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Objetosc ostroslupa prawidlowego
Nie dla żadnej szydery tylko uważam ,że zadanie jest oczywiste jak sie zna wzór na objętość tego ostrosłupa, a biorąc się za ostrosłupy tw.Pitagorasa chyba powinno być już dawno przerobione :/ stąd myślałem że kolega ma problem z wyjściem wzoru na ten ostrosłup!