Bryły wpisane i opisane - zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
iceman2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 maja 2007, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 37 razy

Bryły wpisane i opisane - zadanie

Post autor: iceman2 »

Proszę o rozwiązanie tego zadania. Z góry dziękuję.

Zad.
Walec o promieniu podstawy równym 1 i wysokości 4 jest wpisany w stożek o kącie rozwarcia 90°. Oblicz objętość tego stożka.
punisher199
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 5 razy

Bryły wpisane i opisane - zadanie

Post autor: punisher199 »

No to tak: Pole tego walca w sodku to \(\displaystyle{ 2phir(r+h) czyli 2*phi*r(r+h)=2phi*1(1+4)=2phi*5=10phi}\) to jest pc obj to \(\displaystyle{ obj walca=phi r^2*h=phi*1*4=4phi}\) i tak jak mamy objetosc walca i wiemy ze jest wpisany w stozek o rozwartości 90 stopni to wiemy ze promien podstawy stozka mui byc wiekszy niz 1 cm a wysokosc większa niz 4 cm.
ODPOWIEDZ