ostroslup trojkanty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
codered6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2008, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

ostroslup trojkanty

Post autor: codered6 »

wyznacz dlugosc a krawedzi podstawy oraz wysokosc h ostroslupa trojkatnego o najwiekszej objetosci wpisanego w kule o promieniu R. prawidlowa odpowiedz to a=(2R*sqrt(6))/3 h=4/3R
garb1300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 76 razy

ostroslup trojkanty

Post autor: garb1300 »

Jak założysz że ostrosłup trójkątny, który jest wpisany w kulę to czworościan foremny, a wtedy korzystasz z gotowych wzorów
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{6} }{4}}\)
\(\displaystyle{ h=a \sqrt{ \frac{2}{3} }}\)

[ Dodano: 22 Lutego 2008, 19:49 ]
Obliczyłem "a" ze wzoru na promień, a potem h i rzeczywiście wyniki są takie jak podałeś
ODPOWIEDZ