Witam. Mam problem z takim oto zadaniem:
Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu trapezu równoramiennego o wymiarach 5 cm, 5 cm, 5 cm, 10cm wokół jego osi symetrii.
Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiązać to zadanie (bo mam na jutro...).
Pozdrawiam
Zadanie - stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Zadanie - stożek
Bryła jaka powstanie to stożek ścięty o promieniach R=5cm ( połowa długości dolnej podstawy trapezu) i r=2,5cm (połowa długości górnej podstawy trapezu). Trapez o takich wymiarach jakie są w zadaniu jest zbudowany z trzech jednakowych trójkątów równobocznych o boku a=5cm , więc jego wysokość i równocześnie wysokość walca to
\(\displaystyle{ h=a\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Wzór na objętość stożka ściętego znajdziesz choćby na tej stronie:
\(\displaystyle{ h=a\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Wzór na objętość stożka ściętego znajdziesz choćby na tej stronie: