Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna wynosi 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60 stopni}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
a- krawędź podstawy, h- wysokość ściany bocznej, H- wysokość ostrosłupa;
Mamy \(\displaystyle{ a=12\cos 60=6 cm, H=12\sin 60=6\sqrt{3}}\).
Stąd pole podstawy: \(\displaystyle{ P_p=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3} cm^2}\) i objętość \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_p\cdot H=324 cm^3}\).
Z tw. Pitagorasa dla ściany bocznej mamy \(\displaystyle{ h=\sqrt{12^2-3^2}=\sqrt{135}=3\sqrt{15} cm}\). Stąd pole boczne: \(\displaystyle{ P_b=6\frac{ah}{2}=3ah=54\sqrt{15} cm^2}\), więc \(\displaystyle{ P=P_p+P_b=54\sqrt{3}(\sqrt{5}+1) cm^2}\).
Mamy \(\displaystyle{ a=12\cos 60=6 cm, H=12\sin 60=6\sqrt{3}}\).
Stąd pole podstawy: \(\displaystyle{ P_p=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3} cm^2}\) i objętość \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_p\cdot H=324 cm^3}\).
Z tw. Pitagorasa dla ściany bocznej mamy \(\displaystyle{ h=\sqrt{12^2-3^2}=\sqrt{135}=3\sqrt{15} cm}\). Stąd pole boczne: \(\displaystyle{ P_b=6\frac{ah}{2}=3ah=54\sqrt{15} cm^2}\), więc \(\displaystyle{ P=P_p+P_b=54\sqrt{3}(\sqrt{5}+1) cm^2}\).
Ostatnio zmieniony 22 lut 2008, o 19:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
A czy nie powinno wyjsc w powierzchni bocznej \(\displaystyle{ 54 \sqrt{15}}\) ?
Bo przecież \(\displaystyle{ h= 3 \sqrt{15}}\)
Więc wynik końcowy wyjdzie \(\displaystyle{ 54 \sqrt{15} + 54 \sqrt{3}}\) a nie \(\displaystyle{ 108 \sqrt{3}}\)?
Czy tak?
Bo przecież \(\displaystyle{ h= 3 \sqrt{15}}\)
Więc wynik końcowy wyjdzie \(\displaystyle{ 54 \sqrt{15} + 54 \sqrt{3}}\) a nie \(\displaystyle{ 108 \sqrt{3}}\)?
Czy tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Tak, masz rację. Przepraszam za mój błąd. Już go poprawiłem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.