3 ściany prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
3 ściany prostopadłościanu
Pola trzech ścian prostopadłościanu wynoszą \(\displaystyle{ 30cm}\) kwadratowych, \(\displaystyle{ 35cm}\) kwadratowych i\(\displaystyle{ 42cm}\) kwadratowe. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
3 ściany prostopadłościanu
a,b,c- wymiary prostopadłościanu
Wtedy \(\displaystyle{ ab=30,\ ac=35,\ bc=42}\). Objętość można obliczyć tak: \(\displaystyle{ V=abc=\sqrt{a^2b^2c^2}=\sqrt{ab\cdot ac\cdot bc}=\sqrt{30\cdot 35\cdot 42}=\sqrt{5\cdot 6\cdot 5\cdot 7\cdot 6\cdot 7}=5\cdot 6\cdot 7=210 cm^3}\)
Wtedy \(\displaystyle{ ab=30,\ ac=35,\ bc=42}\). Objętość można obliczyć tak: \(\displaystyle{ V=abc=\sqrt{a^2b^2c^2}=\sqrt{ab\cdot ac\cdot bc}=\sqrt{30\cdot 35\cdot 42}=\sqrt{5\cdot 6\cdot 5\cdot 7\cdot 6\cdot 7}=5\cdot 6\cdot 7=210 cm^3}\)