Czy znajdzie się tu jakaś dobra duszyczka co dobrze stoi z zadankami tego typu:
Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawie 56 cm i 28cm oraz wysokości 25cm. Wysokość graniastosłupa H= 10 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły.
Generalnie zrobiłam to zadanko w ten sposób, że obliczyłam pole podstawy ze wzoru:
Pp=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*(a+b)*h i wyszło mi 1050\(\displaystyle{ cm^{2}}\) a później obliczyła Pb=Pp*H i wyszło 10500\(\displaystyle{ cm^{2}}\) no i na koniec obliczyłam Pc= Pp+Pb i wyszło 11550\(\displaystyle{ cm^{2}}\).
Czy może ktoś to sprawdzić i powiedzieć czy jest ok czy nie bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Graniastosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Graniastosłup
x- ramie trapezu
\(\displaystyle{ x^{2}=25^{2}+14^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{821}}\)
\(\displaystyle{ Pb=10*28+10*56+2*10*\sqrt{821}=20(42+\sqrt{821})}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=25^{2}+14^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{821}}\)
\(\displaystyle{ Pb=10*28+10*56+2*10*\sqrt{821}=20(42+\sqrt{821})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2007, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Graniastosłup
Kurcze poległam na tym zadaniu już do reszty. Kompletnie nie rozumiem skąd się wzięło to ramie trapezu? 25 to jego wysokość a 14???
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2007, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Graniastosłup
Kurcze ten dział nie jest moim ulubionym działem matematyki, dlatego bardzo dziękuję Ci za pomoc teraz już wiem skąd to 14. Jeszcze raz wielkie dzięki:)
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Graniastosłup
Zrobiłaś tu błąd, bo napisałaś, że \(\displaystyle{ P _{b}=P _{p}\cdot H}\), a to nieprawda, bo ten wzór to wzór na objętość (V). I jeszcze w polu całkowitym trzeba podliczyć pole podstawy 2 razy, bo w tej figurze są 2 podstawy. Wychodzi, ze \(\displaystyle{ P _{c}=10500+ 20\sqrt{821}}\). 10+\sqrt{821} 10 +56 10 +\sqrt{821} 10=840 +20 \sqrt{821} cm^{2}[/latex]. Jak obliczyłaś pole podstawy to \(\displaystyle{ 1050 cm^{2}}\). Z tych 2 danych możemy obliczyć pole całkowite, pamiętając, że \(\displaystyle{ P _{c}=2P _{pod} + P _{b}}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2 1050 + 840 + 20\sqrt{821}=2940+20\sqrt{821}}\).
Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to wystarczająco dokładnie :].
\(\displaystyle{ P _{c}=2 1050 + 840 + 20\sqrt{821}=2940+20\sqrt{821}}\).
Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to wystarczająco dokładnie :].
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2007, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Graniastosłup
Wielkie dzięki chłopie teraz nawet zrozumiałm o co chodzi. Dużżżyy plus Ci się należy:)