Witam ,
Mam prośbę potrzebuję zrozumieć jak robi się tego typu zadania .. nie mam jak narazie pojęcia jak się za to zabrać . . znaczy rysunek już sobie zrobiłem . . wydaje mi się że dobrze. . choć jak ktoś by zrobił byłbym wdzięczny . . a treść zadania :
Pole powierzchni podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego wynosi P. Przez krawędź boczną podstawy tej bryły poprowadzono płaszczyznę , która przecina przeciwległą krawędź boczną i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{4}}\). Oblicz pole tego przekroju.
I wiem że wyjdzie nam do obliczenia trójkąt prostokątny z kątem \(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{4}}\) ale nie mam żadnego z boków .. i nie wiem co dalej . .choć moge się mylić ..
Bardzo proszę o pomoc...
przekrój graniastosłupa trójkątnego prostego.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
przekrój graniastosłupa trójkątnego prostego.
by obliczyc bok powinno pisac graniastosłup prawidłowy trojkaty by byl trojkat rownoboczny w podstawie i wtedy
wzor na pole \(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
kolejna niejasnosc to krawędz boczna podstawy
zawsze mozna zrobic bryłe prowizoryczna i zobaczyc jaki bedzie przekroj
wzor na pole \(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
kolejna niejasnosc to krawędz boczna podstawy
zawsze mozna zrobic bryłe prowizoryczna i zobaczyc jaki bedzie przekroj
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie podam
- Podziękował: 7 razy
przekrój graniastosłupa trójkątnego prostego.
hm. . rysunek wyglada mniej wiecej tak ( powiekszcie ladniej widac..)
chyba jest ok . .
a wiec jesli wyliczymy x w niebieskim trojkacie .. to zarazem otrzymamy wysokosc przekroju . . ale nadl bedzie nam braklo krawedzi zarowno podstawy jak i przekroju .. i nadal nie wiem co zrobic. . a na pytanie czy to trojkat rownoboczny . .hm. . w zadaniu nic nie ma by to byl graniastoslup prawidlowy niestety . .bo ulatwiloby to sprawe. . prosze o pomoc ..
Pozdrawiam.
chyba jest ok . .
a wiec jesli wyliczymy x w niebieskim trojkacie .. to zarazem otrzymamy wysokosc przekroju . . ale nadl bedzie nam braklo krawedzi zarowno podstawy jak i przekroju .. i nadal nie wiem co zrobic. . a na pytanie czy to trojkat rownoboczny . .hm. . w zadaniu nic nie ma by to byl graniastoslup prawidlowy niestety . .bo ulatwiloby to sprawe. . prosze o pomoc ..
Pozdrawiam.