ostrosłupp kolejny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marcepan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

ostrosłupp kolejny

Post autor: marcepan »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, kórego podstawa ma długość 12 a ramię 10. Każda ze scian jest nachylona do podstawy pod kątem 45stopni Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

ostrosłupp kolejny

Post autor: Nooe »

Ptrójkata=1/2*a*h1=6*6=36
h obliczasz z pitagorasa 100=h1^2+64 h1=6
V=48
ODPOWIEDZ