Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 8 lut 2008, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Pole trójkąta
Kwadrat i trójkąt mają takie same pola. Bok kwadratu ma tę samą długość co jeden z boków trójkąta, a wysokość trójkąta poprowadzona na ten bok jest równa 12. Oblicz pole tego trójkąta. ZAPISZ OBLICZENIA.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Pole trójkąta
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ P_{k}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{t}=\frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{t}=6a}\)
\(\displaystyle{ P_{k}=P_{t}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=6a}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-6a=0}\)
\(\displaystyle{ a(a-6)=0}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ P_{t}=6 6=36}\)
\(\displaystyle{ P_{k}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{t}=\frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{t}=6a}\)
\(\displaystyle{ P_{k}=P_{t}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=6a}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-6a=0}\)
\(\displaystyle{ a(a-6)=0}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ P_{t}=6 6=36}\)