Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α.
Wysokość stożka ma dł "h". Płaszczyzna poprowadzona prostopadle do wysokości stożka dzieli jego powierzchnie całkowitą na dwie czesi o rownych polach. Oblicz odleglosc tej płaszczyzny od podstawy stożka.
Z góry dzięki.
Stożek
Stożek
Też mam problem. Obliczyłam pole całego stożka \(\displaystyle{ Vc= \frac{1}{3} \pi \frac{h ^{3} }{tg ^{2}sin \alpha }}\)
Podzieliłam n 2 równe części \(\displaystyle{ V'= \frac{h ^{3} \pi }{6tg ^{2} \alpha sin \alpha }}\)
Może jakaś wskazówka?
Podzieliłam n 2 równe części \(\displaystyle{ V'= \frac{h ^{3} \pi }{6tg ^{2} \alpha sin \alpha }}\)
Może jakaś wskazówka?
Stożek
\(\displaystyle{ Ppodstawy= \pi r ^{2}
Pboczne= \pi rl
Ppodstawy/Pboczne=cos \alpha
Ppodstawy=Pboczne*cos \alpha
r/l=cos \alpha
Pbd-pole boczne dużego stożka
Pbm-pole boczne małego stożka
Ppd-pole podstawy dużego stożka
Ppm-pole podstawy małego stożka
Pbd/Pbm=k ^{2}
Ppd/Ppm=k ^{2}
Ppd=Ppm*k ^{2}=Pbm*cos \alpha k ^{2}}\)
co dalej?
Pboczne= \pi rl
Ppodstawy/Pboczne=cos \alpha
Ppodstawy=Pboczne*cos \alpha
r/l=cos \alpha
Pbd-pole boczne dużego stożka
Pbm-pole boczne małego stożka
Ppd-pole podstawy dużego stożka
Ppm-pole podstawy małego stożka
Pbd/Pbm=k ^{2}
Ppd/Ppm=k ^{2}
Ppd=Ppm*k ^{2}=Pbm*cos \alpha k ^{2}}\)
co dalej?