Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
martyna640
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 18 razy
Post
autor: martyna640 »
Pole powierzchni całkowitej walca wynosi
\(\displaystyle{ 702 \pi cm^{2}}\) a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80cm. Oblicz obwód walca.
Bardzo przepraszam za "PI" ale naprawde nie potrafiłam się z tym uporać
Wystarczy zrobić tak
i po problemie,
Piotrek89[/color]
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, o 13:31 przez
martyna640, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Post
autor: Mortify »
\(\displaystyle{ 2\pi rH+2\pi r^{2} = 702\pi}\)
\(\displaystyle{ 4r+2H=80 H=40-2r r (0,20)}\)
\(\displaystyle{ H=40-26=14}\)[/latex]