Kąt nachylenia tworzącej stożka do pł. podstawy
- Eqauzm
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
Kąt nachylenia tworzącej stożka do pł. podstawy
Tworzące stożka i walca mają tę samą długośc. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe polu powierzchni bocznej walca, a objętość stożka jest 2 razy mniejsza od objętości walca. Oblicz sinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny jego podstawy.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, o 11:00 przez Eqauzm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Kąt nachylenia tworzącej stożka do pł. podstawy
oznaczamy w bryłach:
STOŻEK:
l - tworząca
h - wysokość
r - promień podstawy
\(\displaystyle{ P_{bs} =\pi rl}\)
\(\displaystyle{ V_{s} = \frac{1}{3} \pi r^{2} h}\)
WALEC:
H- tworząca (równocześnie wysokość)
R -promień podstawy
\(\displaystyle{ P_{bw} =2\pi RH}\)
\(\displaystyle{ V_{w} =\pi R^{2} H}\)
SZUKAMY
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{l}}\)
DANE
\(\displaystyle{ P_{bs} = P_{bw}}\)
\(\displaystyle{ V_{w}=2 V_{s}}\)
\(\displaystyle{ H=l}\)
Rozwiązanie
\(\displaystyle{ \pi rl=2\pi Rl}\)
\(\displaystyle{ r=2R}\)
\(\displaystyle{ 2 \frac{1}{3} \pi r^{2} h=\pi R^{2} l}\)
podstawiasz za r=2R i mamy wynik
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{l} =0,375}\)
STOŻEK:
l - tworząca
h - wysokość
r - promień podstawy
\(\displaystyle{ P_{bs} =\pi rl}\)
\(\displaystyle{ V_{s} = \frac{1}{3} \pi r^{2} h}\)
WALEC:
H- tworząca (równocześnie wysokość)
R -promień podstawy
\(\displaystyle{ P_{bw} =2\pi RH}\)
\(\displaystyle{ V_{w} =\pi R^{2} H}\)
SZUKAMY
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{l}}\)
DANE
\(\displaystyle{ P_{bs} = P_{bw}}\)
\(\displaystyle{ V_{w}=2 V_{s}}\)
\(\displaystyle{ H=l}\)
Rozwiązanie
\(\displaystyle{ \pi rl=2\pi Rl}\)
\(\displaystyle{ r=2R}\)
\(\displaystyle{ 2 \frac{1}{3} \pi r^{2} h=\pi R^{2} l}\)
podstawiasz za r=2R i mamy wynik
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{l} =0,375}\)