Długości podstaw trapezu równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 8 lut 2008, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Długości podstaw trapezu równoramiennego
Ramię trapezu równoramiennego ma 12, 6 cm długości. Jedna podstawa tego trapezu jest dwa razy większa od drugiej. Oblicz długości podstaw tego trapezu, wiedząc że można w niego wpisać okrąg. ZAPISZ OBLICZENIA )
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 1 raz
Długości podstaw trapezu równoramiennego
W czworokat mozna wpisac okrag wtedy i tylko wtedy,gdy sumy dlugosci jego przeciwleglych bokow sa rowne.
Skoro trapez rownoramienny to oba ramienia maja po 12.6 cm. Stad :
\(\displaystyle{ 12,6 + 12,6 = 3x
3x poniewaz x + 2x (podstawa + druga podstawa 2 razy wieksza)
25,2=3x / :3
x = 8,4
2x = 16,8}\)
Odp. Podstawy maja dlugosci x = 8,4 i 2x = 16,8
Skoro trapez rownoramienny to oba ramienia maja po 12.6 cm. Stad :
\(\displaystyle{ 12,6 + 12,6 = 3x
3x poniewaz x + 2x (podstawa + druga podstawa 2 razy wieksza)
25,2=3x / :3
x = 8,4
2x = 16,8}\)
Odp. Podstawy maja dlugosci x = 8,4 i 2x = 16,8