graniastosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mariusz123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 cze 2007, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 40 razy

graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Mariusz123 »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym poprowadzono płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\), do której należy jeden z wierzchołków dolnej podstawy w taki sposób , że przekrój graniastosłupa wyznaczony przez tę płaszczyznę jest rombem . Miara kąta ostrego tego rombu jest równa . Oblicz cosinus kąta nachylenia płaszczyzny pi do płaszczyzny podstawy graniastosłupa .

Mógłby ktos wykonać obrazek do tego zadania z zaznaczeniem tego przekroju i umieścić w tym poście ?

W odpowiedzi ostateczny wynik wynosi : \(\displaystyle{ cos\beta = \frac{a\sqrt2}{|AG|} = \frac{1-cos\alpha}{sin\alpha}}\) natomiast długość boku rombu wynosi : \(\displaystyle{ b =\sqrt\frac{a^{2}}{1-cos\alpha}}\) , właśnie mam problem z dojściem do tego boku rombu, mógłby ktoś napisać krok po kroku jak dojść do tego boku rombu ?
ODPOWIEDZ