Czworościan foremny ma objętość równą .......
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2005, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
Prosze o pomoc
Czworościan foremny ma objętość równą \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\). Jaką długość ma krawędź tego czworościanu?
Czworościan foremny ma objętość równą \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\). Jaką długość ma krawędź tego czworościanu?
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
Jeśli masz podaną objętość to podstawiasz ją do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{12}*H=2\sqrt{2}}\) i normalnie rozwiązujesz i wychodzi że \(\displaystyle{ a=\sqrt{\frac{8\sqrt{6}}{H}}}\)
a wydaje mi się że zapomnialeś podać nam "H" stąd "a" tak brzydko wygląda
\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{12}*H=2\sqrt{2}}\) i normalnie rozwiązujesz i wychodzi że \(\displaystyle{ a=\sqrt{\frac{8\sqrt{6}}{H}}}\)
a wydaje mi się że zapomnialeś podać nam "H" stąd "a" tak brzydko wygląda
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2005, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
nie H nie bylo podane napewno, a styl ksiazki jest wynik \(\displaystyle{ {2\sqrt[3]{3}}\) i tak na pewno jestManiek pisze:Jeśli masz podaną objętość to podstawiasz ją do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{12}*H=2\sqrt{2}}\) i normalnie rozwiązujesz i wychodzi że \(\displaystyle{ a=\sqrt{\frac{8\sqrt{6}}{H}}}\)
a wydaje mi się że zapomnialeś podać nam "H" stąd "a" tak brzydko wygląda
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
No to dziwne :/
spróbuj sam wychodzi wynik taki jaki ja podałem:
Sorry
wzór na objętość czworościanu foremnego: \(\displaystyle{ \frac{a^3\sqrt{2}}{12}}\) teraz będzie dobrze
spróbuj sam wychodzi wynik taki jaki ja podałem:
Sorry
wzór na objętość czworościanu foremnego: \(\displaystyle{ \frac{a^3\sqrt{2}}{12}}\) teraz będzie dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2005, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
AHA OK DZIEKI ZA WZOR A MOGLBYS PODAC ODCZEGO GO SIE BIERZE, ROZWIAZANIE ZADANIA TERAZ SIE ZGADZA WIELKIE DZIEKI
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
Hm... Skąd się bierze?
Pole podstawy - \(\displaystyle{ s_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\).
Skorzystaj z tego, że wysokości podstawy (które są jednocześnie środkowymi) dzielą się w stosunku 2:1. Dalej to już tylko z tw. Pitagorasa pozostaje wyznaczyć wysokość, co nie powinno sprawić Ci problemu:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pole podstawy - \(\displaystyle{ s_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\).
Skorzystaj z tego, że wysokości podstawy (które są jednocześnie środkowymi) dzielą się w stosunku 2:1. Dalej to już tylko z tw. Pitagorasa pozostaje wyznaczyć wysokość, co nie powinno sprawić Ci problemu:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2005, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
zabardzo nie zrozumialem a moglbys podac jak to obliczyc
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Czworościan foremny ma objętość równą .......
Hmm... Krawędź boczna=a, 2/3 wysokości = \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}a}{3}}\).
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{3}}{3})^2+H^2=a^2}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{3}}{3})^2+H^2=a^2}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki