Zadania z klaczkowa
9.46
Suma dlugosci wszystkich krawedzi dwoch szescianow rowna sie \(\displaystyle{ 12 dm}\), a suma ich objetosci \(\displaystyle{ 468 dm^3}\). Znajdz dlugosci krawedzi tych szescianow.
9.49
Podstawa graniastoslupa prostego jest romb, ktorego pole wynosi \(\displaystyle{ 60 cm^2}\). Pola przekrojow wyznaczonych odpowiednio przez krawedz boczna i przekatna podstawy wynosza \(\displaystyle{ 72 cm^2}\) i \(\displaystyle{ 60 cm^2}\). Oblicz objetosc graniastoslupa.
w pierwszym wychodzi mi niescilosc, otoz w odpowiedzi jest 7 i 5. a wg mnie to bedzie uklad rownan 12a + 12b = 12 wraz z \(\displaystyle{ a^3 + b^3 =468}\) . wychodza takie dziwy, ze sie w glowie nie miesci, a zreszta z pierwszego mamy a + b = 1, wiec jakim cudem 7 + 5 rowna sie 1?
z gory dzieki za odpowiedz
Sześcian i graniastosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: płeć
Sześcian i graniastosłup
Ostatnio zmieniony 12 lut 2008, o 20:15 przez FreakyAndrew, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Sześcian i graniastosłup
9.46
wygląda na błąd w zadaniu
myślę, że początek powinien być:
"Suma długości krawędzi dwóch sześcianów"
i wtedy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=12 \\ a^3+b^3=468 \end{cases}}\)
powinno wyjść
wygląda na błąd w zadaniu
myślę, że początek powinien być:
"Suma długości krawędzi dwóch sześcianów"
i wtedy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=12 \\ a^3+b^3=468 \end{cases}}\)
powinno wyjść