Witam. Robiłam te zadania ale znów się gdzieś machnęłam ;/
1. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60*. Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, wiedząc, że wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa wynosi 18 cm. [[ odp. 18\(\displaystyle{ sqrt{3}}\) ]]
2. Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do płaszczyzny podstawy ma miarę 45*. Oblicz wysokość tego ostrosłupa, jeżeli krawędź jego podstawy ma 9 cm.
[[ odp. \(\displaystyle{ frac{5sqrt{3}}{2}}\) ]]
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
2 zad. o ostrosłupach...
- leeemonka2
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
2 zad. o ostrosłupach...
Zajrzyj na stronkę - wszystko masz co trzeba o ostrosłupach prawidłowych:
? ... ostroslupy
\(\displaystyle{ \frac{r}{h} =cos 60^{\circ} = \frac{1}{2}}\)
podstawa jest trójkątem równobocznym więc
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
podstawiasz i gotowe \(\displaystyle{ a=18 \sqrt{3}}\)
? ... ostroslupy
\(\displaystyle{ \frac{r}{h} =cos 60^{\circ} = \frac{1}{2}}\)
podstawa jest trójkątem równobocznym więc
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
podstawiasz i gotowe \(\displaystyle{ a=18 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
2 zad. o ostrosłupach...
Czy w tym 2 dobra jest odp?
Bo skoro \(\displaystyle{ H=\frac{1}{3}h}\) to \(\displaystyle{ H=\frac{3\sqrt{3}}{2}}\)
[ Dodano: 12 Lutego 2008, 20:50 ]
Czy dobra jest odp w 2?
Bo mi jakoś inaczej wychodzi.
Bo skoro \(\displaystyle{ H=\frac{1}{3}h}\) to \(\displaystyle{ H=\frac{3\sqrt{3}}{2}}\)
[ Dodano: 12 Lutego 2008, 20:50 ]
Czy dobra jest odp w 2?
Bo mi jakoś inaczej wychodzi.
- leeemonka2
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 8 razy
2 zad. o ostrosłupach...
też mi się tak zdaje... robiłam parę razy i wychodziło 3pierwiastki z3 na dwa... No nic, może facetka się pomyliła.
Dziękuję za pomoc! :*
Dziękuję za pomoc! :*