Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 4 cm i 3 cm obraca się wokół przeciwprostokątnej. Oblicz objętość i pole powierzchni otrzymanej w ten sposób bryły.
Mam wysokosc tej bryly (H=5), ale nie moge wyliczyc r=? probuje z pitagorasa ale mi nie wychodzi, jakies kosmiczne liczby...:/
Pole i objetosc bryly obrotowej
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Pole i objetosc bryly obrotowej
a znasz taki wzor??
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\) u ciebie bedzie akurat \(\displaystyle{ P= \frac{5r}{2}}\)
a pole trojkata ,policzysz z innej pary bokow: \(\displaystyle{ P= \frac{4 3}{2}=6}\)
przyrownujesz:
\(\displaystyle{ 6= \frac{5r}{2}\\r= \frac{12}{5}}\)
teraz juz prosto ,masz 2 stozki r masz wysokosc tego ponizej e stozka obliczysz z pitagorasa i na tyle
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\) u ciebie bedzie akurat \(\displaystyle{ P= \frac{5r}{2}}\)
a pole trojkata ,policzysz z innej pary bokow: \(\displaystyle{ P= \frac{4 3}{2}=6}\)
przyrownujesz:
\(\displaystyle{ 6= \frac{5r}{2}\\r= \frac{12}{5}}\)
teraz juz prosto ,masz 2 stozki r masz wysokosc tego ponizej e stozka obliczysz z pitagorasa i na tyle