Graniastosłup prosty z rombem w podstawie, obliczyć objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kasiaczyskoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2008, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Graniastosłup prosty z rombem w podstawie, obliczyć objętość

Post autor: Kasiaczyskoo »

Zupełnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie, rysunek pomocniczy niby sobie zrobiłam jednak nie wiem co i jak wyliczyć.

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym A, krótsza przekątna graniastosłupa jest równa d i tworzy ze ścianą boczną kąt B. Oblicz objętość graniastosłupa.
bakos3321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: daleko...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Graniastosłup prosty z rombem w podstawie, obliczyć objętość

Post autor: bakos3321 »

a- krawędź podstawy
x- przekątna ściany bocznej
d- przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ sin\beta=\frac{a}{d} a=d*sin\beta}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{x}{d} x=d*cos\beta}\)
\(\displaystyle{ Pp=a^{2}sin\alpha=d^{2}sin^{2}\beta*sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=a^{2}+H^{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2}=d^{2}(cos^{2}\beta-sin^{2}\beta) H=d\sqrt{cos2\beta}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp*H=d^{3}sin^{2}\beta*sin\alpha*\sqrt{cos2\beta}}\)
hubert632
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Graniastosłup prosty z rombem w podstawie, obliczyć objętość

Post autor: hubert632 »

czy aby na pewno wynik jest dobry? Ja tak samo robilem, tak samo mi wyszlo, ale w odpowiedziach jest inaczej! Niech ktoś kompetentny się wypowie.... Prosze
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Graniastosłup prosty z rombem w podstawie, obliczyć objętość

Post autor: Mortify »

a jak jest w odpowiedziach ? na pierwszy rzut oka dobrze jest rozwiązane..
Awatar użytkownika
Raq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 23 wrz 2004, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzozów
Podziękował: 5 razy

Graniastosłup prosty z rombem w podstawie, obliczyć objętość

Post autor: Raq »

@bakos3321: Oznaczając x jako przekątną ściany bocznej zakładasz, że rzut prostokątny przechodzi przez krawędź podstawy, a tak nie jest. Nie byłoby wtedy kąta prostego z płaszczyzną ściany bocznej... Taka sytuacja miałaby miejsce, gdyby w podstawie był np. kwadrat.
ODPOWIEDZ