Ostrosłup trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
emator1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stamtąd
Podziękował: 3 razy

Ostrosłup trójkątny

Post autor: emator1 »

Dany jest ostrosłup trójkątny ABCS. Krawędzie podstawy mają długości: \(\displaystyle{ |AB| = 3 \sqrt{2}}\) , \(\displaystyle{ |BC| = |CA| = 5}\). Krawędzie boczne mają długości: \(\displaystyle{ |AS| = |BS| = 3}\), \(\displaystyle{ |CS| = 4}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
ODPOWIEDZ