Prosze jeszcze o rozwiazanie 2 zadan
Z gory wielkie dzieki
1/
Jakimi wielokątami mogą byc przekroje czworościanu ?
2/
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześciokątnego graniastosłupa prawidłowego , gdy przekrój płaszczyzną zawierającą najdłuższe przekątne podstaw jest kwadratem o polu równym 144cm2
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześciokątnego ...
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześciokątnego ...
1/
trójkątem, czworokatem
2/
Wysokość graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{144}=12}\), a bok sześciokąta 0,5*12=6(pomijam jednostki)
Pole podstawy policzysz jako sumę sześciu trójkatów równobocznych o boku 6, a pole powierzchni bocznej jako sumę sześciu przystających prostokatów o wymiarach 6cmx12cm.
trójkątem, czworokatem
2/
Wysokość graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{144}=12}\), a bok sześciokąta 0,5*12=6(pomijam jednostki)
Pole podstawy policzysz jako sumę sześciu trójkatów równobocznych o boku 6, a pole powierzchni bocznej jako sumę sześciu przystających prostokatów o wymiarach 6cmx12cm.