Kula o promieniu długości 3 wpisana jest w stożek, którego kąt rozwarcia ma miarę 120 stopni. Oblicz długość tworzącej stożka.
proszę o pomoc...
kula wpisana w stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysoka
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
kula wpisana w stożek
Rysunek
Link: vpx.pl/fotka,94086.html
\(\displaystyle{ \sin60=\frac{3}{h}\\\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{3}{h}\\\\
h=2\sqrt{3}\\\\
\sin30=\frac{3+2\sqrt{3}}{x}\\\\
\frac{1}{2}=\frac{3+2\sqrt{3}}{x}\\\\
x=6+4\sqrt{3}}\)
Link: vpx.pl/fotka,94086.html
\(\displaystyle{ \sin60=\frac{3}{h}\\\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{3}{h}\\\\
h=2\sqrt{3}\\\\
\sin30=\frac{3+2\sqrt{3}}{x}\\\\
\frac{1}{2}=\frac{3+2\sqrt{3}}{x}\\\\
x=6+4\sqrt{3}}\)