Witam Mam problem z zadaniem, prosiłbym o wytłumaczenie co i jak liczyć pokolei. Całkiem ciemny z matmy nie jestem więc zbyt szczegółowo nie trzeba ; )
"Tworząca stożek ma długość 25cm, a wysokość ma 24 cm długości. Poprowadzono prostą k równoległą do płaszczyzny podstawy, przecinającą powierzchnię stożka w punktach A i B. Odległość prostej k od płaszczyzny podstawy wynosi 12cm, a jej odległość od wysokości stożka jest równa 2,8 cm. Oblicz długość odcinka AB."
To jest zadanie ze zbioru Kłaczkowa do III klasy liceum, w odpowiedziach jest |AB|=4,2cm a mi całkiem co innego wychodzi jakbym nie liczył ;>
Prosta k przecinająca powierzchnie stożka w punktach A i B..
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Prosta k przecinająca powierzchnie stożka w punktach A i B..
Z podobieństwa trójkątów obliczasz promień stożka w punkcie przecięcia z prostą: x = 3,5.
Z pitagorasa połowę odcinka|AB| : \(\displaystyle{ \sqrt{3,5^{2} - 2,8^{2}} = 2,1}\)
Z pitagorasa połowę odcinka|AB| : \(\displaystyle{ \sqrt{3,5^{2} - 2,8^{2}} = 2,1}\)