Oblicz odległość wierzchołka sześcianu, którego krawędź ma długość a, od tej przekątnej sześcianu, do której ten wierzchołek nie należy.
[ Dodano: 7 Lutego 2008, 19:38 ]
Proszę o pilna odpowiedź
Długośc przekatnej sześcianu
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Długośc przekatnej sześcianu
Przekątna sześcianu ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\), a wierzchołek, który do niej nie należy jest od niej oddalony o połowę przekątnej, więc niby jak ma być inna??
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Długośc przekatnej sześcianu
Odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{6}}{3}}\). Jeżeli sześcian ma wierzchołki \(\displaystyle{ ABCDA_1B_1C_1D_1}\), to odległość np. wierzchołka \(\displaystyle{ D_1}\) od przekątnej \(\displaystyle{ A_1C}\) jest równa wysokości trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ A_1CD_1}\) opuszczonej na podstawę \(\displaystyle{ A_1C}\).
Ostatnio zmieniony 8 lut 2008, o 12:53 przez bosa_Nike, łącznie zmieniany 1 raz.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Długośc przekatnej sześcianu
A może ;P. Rzeczywiscie chyba masz rację . Musiałbym to sobie narysować, a nie mam kartki pod ręką .
EDIT: OMG nie wyrobię ale wpadka. Tak jakoś automatycznie skojarzyłem, ze przekątne sześcianu przecinają sie pod kątem prostym, a to są przecież przekątna prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ a\sqrt{2} x a}\), a pod katem prostym przecianają sie tylko w kwadracie...
Oczywiście dobra odpowiedziedź to \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{6}}{3}}\).
EDIT: OMG nie wyrobię ale wpadka. Tak jakoś automatycznie skojarzyłem, ze przekątne sześcianu przecinają sie pod kątem prostym, a to są przecież przekątna prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ a\sqrt{2} x a}\), a pod katem prostym przecianają sie tylko w kwadracie...
Oczywiście dobra odpowiedziedź to \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{6}}{3}}\).