1)W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole boczne rowna sie sumie pol obu podstaw.Oblicz cos kata nachylenia przekatnej sciany bocznej do sasiedniej sciany bocznej.
2)Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego majac dlugosc krawedzi podstawy "a" i kat miedzy sasiednimi scianami bocznymi rowny 2 alfa
zad. z graniastoslupem i ostroslupem
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
zad. z graniastoslupem i ostroslupem
zad 1
\(\displaystyle{ \frac{ 2 a^{2} \sqrt{3} }{4} = 3ah}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
Długość przekątnej to \(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2} + h^{2}} = a \sqrt{ \frac{13}{12}}}\)
cos alfa (jak tu się robi alfę?)= \(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{6}} { a \frac{13}{12} }= \frac{2 \sqrt{3}}{13}}\)
zad 2
Nie umiem sobie tego wyobrazić .
\(\displaystyle{ \frac{ 2 a^{2} \sqrt{3} }{4} = 3ah}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
Długość przekątnej to \(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2} + h^{2}} = a \sqrt{ \frac{13}{12}}}\)
cos alfa (jak tu się robi alfę?)= \(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{6}} { a \frac{13}{12} }= \frac{2 \sqrt{3}}{13}}\)
zad 2
Nie umiem sobie tego wyobrazić .