Oblicz objętość czworościanu foremnego o krawędzi 6cm.
Prosiłabym o dokładne rozpisanie.
Objętość czworościanu foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: K.
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Objętość czworościanu foremnego
H- wysokość czworościanu
x- odcinek łączący spoden wysokości z krawędzią ściany bocznej
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{2}{2}*\frac{a\sqrt{3}}{2}=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 6^{2}=H^{2}+x^{2} H=2\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\frac{6^{2}\sqrt{3}}{4}*2\sqrt{6}=18\sqrt{2}}\)
x- odcinek łączący spoden wysokości z krawędzią ściany bocznej
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{2}{2}*\frac{a\sqrt{3}}{2}=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 6^{2}=H^{2}+x^{2} H=2\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\frac{6^{2}\sqrt{3}}{4}*2\sqrt{6}=18\sqrt{2}}\)