Szcześcian, liceum, rozszerzony
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 01:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Szcześcian, liceum, rozszerzony
Ze środka ściany sześcianu o krawędzi 'a' poprowadzono prostą prostopadłą do przekątnej sześcianu. Oblicz długości odcinków, na jakie ta prostopadła podzieliła przekątną sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 6 razy
Szcześcian, liceum, rozszerzony
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}\cdot a)^{2}}\) \(\displaystyle{ +}\)\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}\cdot a\sqrt{2})^{2}=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^{2}+\frac{1}{2}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
Wystarczy narysować teoretyczny rysunek, zaznaczyć te odcinki, zauważyć, że powstaje trójkąt prostokątny, wykorzystać właściwości sześcianu (połowa przekątnej ściany bocznej itd.) i śmiga.
\(\displaystyle{ x^{2}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^{2}+\frac{1}{2}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
Wystarczy narysować teoretyczny rysunek, zaznaczyć te odcinki, zauważyć, że powstaje trójkąt prostokątny, wykorzystać właściwości sześcianu (połowa przekątnej ściany bocznej itd.) i śmiga.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 01:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz