Stereometria Graniastosłup prawidłowy i prosty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hanzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stolica

Stereometria Graniastosłup prawidłowy i prosty

Post autor: hanzo »

Witam mam problem z zadankiem.Oto treść

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany bocznej ma długość 12. Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa.

a oto drugie

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 i 5 .Oblicz długości przekątnych ścian bocznych tego graniastosłupa , jeśli wysokość graniastosłupa wynosi 10
bakos3321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: daleko...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Stereometria Graniastosłup prawidłowy i prosty

Post autor: bakos3321 »

1.
a- krawędź podstawy
H- wysokość
\(\displaystyle{ 13^{2}=12^{2}+a^{2} a=5}\)
\(\displaystyle{ 12^{2} + H^{2} =5^{2} H= \sqrt{119}}\)
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

Stereometria Graniastosłup prawidłowy i prosty

Post autor: LySy007 »

Odp. na 2 zadanie

Łatwo wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa długość trzeciego boku trójkąta - \(\displaystyle{ \sqrt{89}}\). Ale głupi wynik.

Jak znasz już wszystkie boki trójkąta i wysokość graniastosłupa, to możesz liczyć przekątne. (też z Pitagorasa).
hanzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stolica

Stereometria Graniastosłup prawidłowy i prosty

Post autor: hanzo »

dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ