1 Zadanie brzmi:
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź podstawy ma 4cm długości , a długość krawędzi bocznej jest równa 6cm.
Wynik powininen wyjść 10 lub "2 pierwiastki z 21"
2 Zadanie brzmi:
Oblicz pole przekroju sześcianu , który zwiera dwie krawędzie równoległe, nie należące do jednej ściany, jeśli krawędz sześcianu ma "3 pierwiastki z 2"cm długości.
Wynik powinien wyjść "18 pierwiastków z 2" cm2
Potrzebowałbym obliczeń , żeby nauczycielka nie wkurzała sie że znowu zerżnołem z odpowiedzi w podręczniku . PLZ pomóżcie
Graniastosłup,sześcian - długość przekątnej, pole przekroju
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Graniastosłup,sześcian - długość przekątnej, pole przekroju
a- krawędź podstawy
H- wysokość
h- wysokość trójkąta równobocznego (podstawa)
\(\displaystyle{ (d_{1})^{2}=H^{2}+(2a)^{2} d=10}\)
\(\displaystyle{ (d_{2})^{2}=H^{2}+(2h)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (d_{2})^{2}=H^{2}+(2\frac{a\sqrt{3}}{2})^{2} d_{2}=2\sqrt{21}}\)
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 21:33 ]
2.
Liczysz pole prostokąta którego bok \(\displaystyle{ a=3\sqrt{2}}\) a \(\displaystyle{ b=3\sqrt{2} \sqrt{2}=6}\)
\(\displaystyle{ P=ab=18\sqrt{2}}\)
H- wysokość
h- wysokość trójkąta równobocznego (podstawa)
\(\displaystyle{ (d_{1})^{2}=H^{2}+(2a)^{2} d=10}\)
\(\displaystyle{ (d_{2})^{2}=H^{2}+(2h)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (d_{2})^{2}=H^{2}+(2\frac{a\sqrt{3}}{2})^{2} d_{2}=2\sqrt{21}}\)
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 21:33 ]
2.
Liczysz pole prostokąta którego bok \(\displaystyle{ a=3\sqrt{2}}\) a \(\displaystyle{ b=3\sqrt{2} \sqrt{2}=6}\)
\(\displaystyle{ P=ab=18\sqrt{2}}\)