Witam moglibyscie mi pomoc w zadaniu? tekst zadania brzmi: Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoboczny o wysokości 4 pierwiastek z 3 . Przekątna ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz pole i objętość tego graniastosłupa.
Dostalem to na zadanie a z matmy jestem zupelnie ciemny :/
Graniastoslup o podstawie trojkata rownobocznego
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 6 razy
Graniastoslup o podstawie trojkata rownobocznego
\(\displaystyle{ a - bok podstawy}\)
\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a = 8}\)
Przekątna ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Czyli ściana boczna to kwadrat o boku 8.
\(\displaystyle{ P_{c}= 3 * P_{b} + 2*P_{p}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=192 + 32\sqrt{3}}\)
Na szybko, więc mogą być błędy
\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a = 8}\)
Przekątna ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Czyli ściana boczna to kwadrat o boku 8.
\(\displaystyle{ P_{c}= 3 * P_{b} + 2*P_{p}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=192 + 32\sqrt{3}}\)
Na szybko, więc mogą być błędy