Podstawa graniastosłupa jest sześciokąt foremny o boku długości \(\displaystyle{ {a}}\) , ściany boczne są kwadratami. Oblicz długość przekątnych tego graniastosłupa.
Jedna mi wyszła przekątna i wynosi \(\displaystyle{ {a}\sqrt{5}}\)
ale nie mam pojęcia jak drugą obliczyć.. bo nie wychodzi.
Graniastosłup
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Graniastosłup
\(\displaystyle{ a^ {2} + (a \sqrt{3} )^2=d ^{2}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ d= \sqrt{4a^ {2}} =2a}\)
;]
Więc:
\(\displaystyle{ d= \sqrt{4a^ {2}} =2a}\)
;]
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, o 20:06 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Graniastosłup
a że to jest sześciokąt foremny to wszystkie boki są równe to i wszystkie jego przekątne również są tej samej długości tak?
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Graniastosłup
Nie... Sześciokąt o boku "a" ma dwie różne przekątne jedną o długości 2a, drugą o długości \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\). Aby policzyć przekątne graniastosłupa o podstawie sześciokątnej i wysokości "a" należy skorzystać z tw. Pitagorasa. I wychodzi, że jedna przekątna ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{5}}\) (tak jak policzyłaś), drugą obliczyłam ci ja tj. 2a