zadanie z prostopadloscianem: obliczenie wysokosci
zadanie z prostopadloscianem: obliczenie wysokosci
soki owocowe rozlewane sa do pudelek w ksztalcie prostopadloscianu, w ktorym stosunek dlugosci krawedzi podstawy jest rowny 1:2, a objetosc wynosi 1 l. jaka powinna byc wysokosc pudelka, aby zuzyc jak najmniej materialu na jego wykonanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
zadanie z prostopadloscianem: obliczenie wysokosci
to jest zadanie optymalizacyjne i wydaje mi sie ze zwiazane z pochodna, spytaj sie moderatora
\(\displaystyle{ V=2a^{2}h=1}\)
\(\displaystyle{ Pc=4a^{2}+6ac}\)- jak najmniejsze
\(\displaystyle{ V=2a^{2}h=1}\)
\(\displaystyle{ Pc=4a^{2}+6ac}\)- jak najmniejsze