Proszę o pomoc:
a)Dany jest stożek o promieniu równym 4cm. i wysokości 9,6cm. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
b)Dany jest stożek o promieniu równym 3cm. i tworząca stożka równa
jest 7,8cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
stożka.
c)Dany jest stożek o wysokości równej 33,6cm. i tworząca stożka
równa jest 36,4cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego stożka.
Z góry dziękuję.
Figury obrotowe-stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Figury obrotowe-stożek
1.
\(\displaystyle{ l^{2}=h^{2}+r^{2}}\)
\(\displaystyle{ l^{2}=(9,6)^{2}+4^{2} l=10,4}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\Pi r^{2} h}\)
\(\displaystyle{ Pc=\Pi r(r+l)}\)
Myślę, że dasz rade
2.
Identycznie tylko, że musisz h wyznaczyć.
3.
r wyznacz
\(\displaystyle{ l^{2}=h^{2}+r^{2}}\)
\(\displaystyle{ l^{2}=(9,6)^{2}+4^{2} l=10,4}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\Pi r^{2} h}\)
\(\displaystyle{ Pc=\Pi r(r+l)}\)
Myślę, że dasz rade
2.
Identycznie tylko, że musisz h wyznaczyć.
3.
r wyznacz