Witam,
Pisze związku z zadaniem :
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest o 2cm mniejsza od krawędzi bocznej. Obwód przekroju ostrosłupa zawierającego przekątną podstawy i dwie krawędzie boczne zmniejszony o 4 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) cm stanowi 30% sumy długości krawędzi ostrosłupa. Oblicz objętośc ostrosłupa.
Chciałbym prosil o jakiś sposób rozwiązania tego zadania.
Pzdro
Punisher
Ostrosłup...
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 6 razy
Ostrosłup...
Krawędź boczna to \(\displaystyle{ x}\)
Krawędź podstawy to \(\displaystyle{ x-2}\)
Podstawa to kwadrat, więc \(\displaystyle{ (x-2)\sqrt{2} = x\sqrt{2} - 2\sqrt{2}}\)
Z danych zadania wychodzi:
\(\displaystyle{ x + x + x\sqrt{2} - 2\sqrt{2} - 4\sqrt{2} = 0,3(4x - 8 + 4x)}\)
Rozwiązujesz równanie, obliczasz x, a potem objętość
Za błędy w rozumowaniu z góry sorry
Krawędź podstawy to \(\displaystyle{ x-2}\)
Podstawa to kwadrat, więc \(\displaystyle{ (x-2)\sqrt{2} = x\sqrt{2} - 2\sqrt{2}}\)
Z danych zadania wychodzi:
\(\displaystyle{ x + x + x\sqrt{2} - 2\sqrt{2} - 4\sqrt{2} = 0,3(4x - 8 + 4x)}\)
Rozwiązujesz równanie, obliczasz x, a potem objętość
Za błędy w rozumowaniu z góry sorry