zad.
wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60^{o} . Oblicz cosinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość jego ściany bocznej.
zad.
oblicz sinus kąta, jaki tworzy krawędź boczna czworościanu foremnego z jego postawą.
zad.
wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60^{o}, oblicz sinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna.
prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan. bardzo!!!!!
ostroslup prawidlowy czworokątny . czworoscian
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
ostroslup prawidlowy czworokątny . czworoscian
2.
H- wysokość ostrosłupa
x- odcinek łączący spodek wysokości z krawędzią boczną
a- krawędź boczna
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=H^{2}+(\frac{a\sqrt{3}}{3})^{2} H=\frac{\sqrt{6}}{3}a}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{H}{a}=\frac{\sqrt{6}}{2}}\)
H- wysokość ostrosłupa
x- odcinek łączący spodek wysokości z krawędzią boczną
a- krawędź boczna
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=H^{2}+(\frac{a\sqrt{3}}{3})^{2} H=\frac{\sqrt{6}}{3}a}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{H}{a}=\frac{\sqrt{6}}{2}}\)