Dane są walec i dwa stożki
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 lis 2004, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubsko k/Żar
- Podziękował: 2 razy
Dane są walec i dwa stożki
Podstawa pierwszego stożka jest dolna podstawą walca, podstawa drugiego stożka jest górna podstawa walca, ponadto stożki mają wspólny wierzchołek leżący we wnętrzu walca. Oblicz stosunek sumy objetości stozków do objetosci walca.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Dane są walec i dwa stożki
Wiemy więc, że suma wysokości tych stożków jest równa wysokości walca: \(\displaystyle{ H=h_{1}+h_{2}}\)
Zapisujemy więc objętości danych brył, przyjmując, że r to promień podstawy:
\(\displaystyle{ V_{1} = \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{1} \\ V_{2} = \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{2} \\ V = \pi r^{2}H}\)
Teraz sumujemy objętości stożków i porównujemy do objętości walca:
\(\displaystyle{ \large \frac{V_{1}+V_{2}}{V} = \frac{\frac{1}{3}\pi r^{2}h_{1}+ \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{2}}{\pi r^{2}H} = \frac{\frac{1}{3}\pi r^{2}(h_{1}+h_{2})}{\pi r^{2}H} = \frac{\frac{1}{3}H}{H} = \frac{1}{3}}\)
Zapisujemy więc objętości danych brył, przyjmując, że r to promień podstawy:
\(\displaystyle{ V_{1} = \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{1} \\ V_{2} = \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{2} \\ V = \pi r^{2}H}\)
Teraz sumujemy objętości stożków i porównujemy do objętości walca:
\(\displaystyle{ \large \frac{V_{1}+V_{2}}{V} = \frac{\frac{1}{3}\pi r^{2}h_{1}+ \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{2}}{\pi r^{2}H} = \frac{\frac{1}{3}\pi r^{2}(h_{1}+h_{2})}{\pi r^{2}H} = \frac{\frac{1}{3}H}{H} = \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 wrz 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Dane są walec i dwa stożki
wzor na objetosc stozka to
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^{2}h}\)
pole obu stozkow wiec:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{1} + \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{2}}\)
co jest rownoznaczne z:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^{2}(h_{1} + h_{2})}\)
a pole walca to:
\(\displaystyle{ \pi r^{2}(h_{1}+h_{2})}\)
wiec stosunek to:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{3}\pi r^{2}(h_{1} + h_{2})}{\pi r^{2}(h_{1}+h_{2})}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^{2}h}\)
pole obu stozkow wiec:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{1} + \frac{1}{3}\pi r^{2}h_{2}}\)
co jest rownoznaczne z:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^{2}(h_{1} + h_{2})}\)
a pole walca to:
\(\displaystyle{ \pi r^{2}(h_{1}+h_{2})}\)
wiec stosunek to:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{3}\pi r^{2}(h_{1} + h_{2})}{\pi r^{2}(h_{1}+h_{2})}=\frac{1}{3}}\)