Objętość i pole bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Objętość i pole bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu

Post autor: Majek »

Witam! Mam problem z następującym zadaniem:

Krótsza podstawa i ramię trapezu równoramiennego mają długość a. Kąt przy dłuższej podstawie ma miarę 45°. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu dookoła jednego z ramion.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Objętość i pole bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu

Post autor: Tomasz Rużycki »

Objętość stożka ściętego -> \(\displaystyle{ V=\frac{\pi}{3}\cdot h\cdot (R^2+Rr+r^2)}\), gdzie R-promień podstawy, r-'górnej podstawy' :D, h-wysokość owego stożka.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Objętość i pole bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu

Post autor: Majek »

A czy ktoś mógłby to zrobić, bo to zadanie na poziome liceum, a ja jestem w gimnazjum dopiero i mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Objętość i pole bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu

Post autor: kluczyk »

Podbijam...
ODPOWIEDZ