Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej o długości d tworzy z sąsiednią ścianą boczną kąt o mierze alfa. Oblicz promień kuli opisanej na tym graniastosłupie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Wysokość podstawy obliczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ h_{p}=d\cdot{sin(\alpha)}\;}\);
Mając \(\displaystyle{ h_{p}\;}\), obliczysz bok podstawy, następnie wysokość graniastosłupa - H, a promień kuli opisanej na graniastosłupie - R, zawiera się w trójkącie prostokątnym ( H/2 ; 2/3hp ; R ); gdzie R - jest przeciwprostokątną.
\(\displaystyle{ h_{p}=d\cdot{sin(\alpha)}\;}\);
Mając \(\displaystyle{ h_{p}\;}\), obliczysz bok podstawy, następnie wysokość graniastosłupa - H, a promień kuli opisanej na graniastosłupie - R, zawiera się w trójkącie prostokątnym ( H/2 ; 2/3hp ; R ); gdzie R - jest przeciwprostokątną.