Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
witam, mam kilka zadań z konkursu, prosilbym o rozwiązanie ich
Zad.1
Firma telekomunikacyjna proponuje abonentowi dwie oferty opłat miesięcznych za telefon.
kwota stałej opłaty miesiecznej-oferta: A:30 zł B:60zł
Liczba darmowych impulsów-oferta: A:10 B:42
cena jednego impulsu-oferta: A:1,5zł B:2,5zł
a) zapisz w postaci wzoru zależności między miesięczną opłatą za telefon, a liczbą wykorzystabych w miesiącu impulsów osobno dla oferty A oraz B
b) oblicz, dla jakiej liczby impulsów opłata za telefon w obu ofertach jest taka sama
c) oblicz, dla jakiej liczby impulsów korzystniejsza jest oferta A
Zad.2
W tójkącie ABC długość AC i BC są równe. Okrąg, którego średnicą jest wyskość CD trójkąta ABC, przecina boki trójkąta w punktach dzielących te boki w stosunku 4 : 1, licząc od wierzchołka C. Oblicz pole powierzchni i obwód trójkąta ABC, jeżeli |CD| = 10 cm.
Zad.3
Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 6 cm. Krawędź boczna tworzy z wyskością ostrosłupa kąt 30 stopnii. Wyznacz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez wierzcgołek podstawy, prostopadle do przeciwległej krawędzi bocznej.
Zad.1
Firma telekomunikacyjna proponuje abonentowi dwie oferty opłat miesięcznych za telefon.
kwota stałej opłaty miesiecznej-oferta: A:30 zł B:60zł
Liczba darmowych impulsów-oferta: A:10 B:42
cena jednego impulsu-oferta: A:1,5zł B:2,5zł
a) zapisz w postaci wzoru zależności między miesięczną opłatą za telefon, a liczbą wykorzystabych w miesiącu impulsów osobno dla oferty A oraz B
b) oblicz, dla jakiej liczby impulsów opłata za telefon w obu ofertach jest taka sama
c) oblicz, dla jakiej liczby impulsów korzystniejsza jest oferta A
Zad.2
W tójkącie ABC długość AC i BC są równe. Okrąg, którego średnicą jest wyskość CD trójkąta ABC, przecina boki trójkąta w punktach dzielących te boki w stosunku 4 : 1, licząc od wierzchołka C. Oblicz pole powierzchni i obwód trójkąta ABC, jeżeli |CD| = 10 cm.
Zad.3
Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 6 cm. Krawędź boczna tworzy z wyskością ostrosłupa kąt 30 stopnii. Wyznacz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez wierzcgołek podstawy, prostopadle do przeciwległej krawędzi bocznej.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2005, o 14:04 przez podzut, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
Konkurs się już odbył? NIe robimy zadań z trwających konkursów...
Btw: Też jestem z woj. św., no i jakoś nie slyszałem nic o gimnazjalnym konkursie, co to w ogóle jest? =)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Btw: Też jestem z woj. św., no i jakoś nie slyszałem nic o gimnazjalnym konkursie, co to w ogóle jest? =)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
naturalnie ze konkurs sie juz odbyl , przecież nie pytał bym sie o rozwiazanie gdyby trwał, to byl III etap konkursu wojewódzkiego
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
1
a)
OFERTA A
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}f(x)=30\: dla\: 0 \leq x \leq 10\\f(x)=1,5\cdot x+30\: dla\: x>10\end{array}\right.}\)
OFERTA B
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}g(x)=60\: dla\: 0 \leq x \leq 42\\g(x)=2,5\cdot x+60\: dla\: x>42\end{array}\right.}\)
b)
\(\displaystyle{ g(x)=f(x)\, \Longleftrightarrow\, 60=1,5\cdot x+30\, \Longleftrightarrow\, x=20}\)
a)
OFERTA A
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}f(x)=30\: dla\: 0 \leq x \leq 10\\f(x)=1,5\cdot x+30\: dla\: x>10\end{array}\right.}\)
OFERTA B
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}g(x)=60\: dla\: 0 \leq x \leq 42\\g(x)=2,5\cdot x+60\: dla\: x>42\end{array}\right.}\)
b)
\(\displaystyle{ g(x)=f(x)\, \Longleftrightarrow\, 60=1,5\cdot x+30\, \Longleftrightarrow\, x=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
W_ZYGMUNT nie zabardzo wiem jak to mam niby zrzutowac na podstawe :/
[ Dodano: Nie Maj 08, 2005 1:13 pm ]
zlodiej, a czsami nie trzeba tez uwzgledic darmowych impulsuw ?? jak myslisz ??
[ Dodano: Nie Maj 08, 2005 1:13 pm ]
zlodiej, a czsami nie trzeba tez uwzgledic darmowych impulsuw ?? jak myslisz ??
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
Rozrysuj sobie poszczególne trójkąty. W trójkącie BDE znajdziesz |KN| z twierdzenia Talesa.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
podzut,
Przecież funkcje są uzależnione od darmowych impulsów. Dopóki liczba darmowych impulsów nie zostanie wykorzystana, funkcja jest stała.
Przecież funkcje są uzależnione od darmowych impulsów. Dopóki liczba darmowych impulsów nie zostanie wykorzystana, funkcja jest stała.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
ma ktos moze pomysl jak zrobic zadanie numer 2 ?>?
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania z konkursu matematycznego woj. Świetokrzyskie
podzut,
Niech E, F będą punktami przecięcia się tego okręgu z ramionami trójkąta. A, E, C są współliniowe. Zauważ, że \(\displaystyle{ |EC|=\frac{4}{5}|AC|}\). Skoro DEC jest trójkątem wpisanym w okrąg, a jego bok jest średnicą tego okregu to kąt leżący naprzeciw tego boku jest prosty. Zatem mamy stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{|CD|}{|EC|}=\frac{|AC|}{|CD|}\, \Longleftrightarrow\, |CD|^2=\frac{4}{5}|AC|^2}\)
A wysokość przecież masz podaną. W ten sposób obliczasz długość ramion trójkąta. Teraz z twierdzenia Pitagorasa liczysz podstawę. No i potrzebne dane do obliczenia obwodu i pola już są.
Niech E, F będą punktami przecięcia się tego okręgu z ramionami trójkąta. A, E, C są współliniowe. Zauważ, że \(\displaystyle{ |EC|=\frac{4}{5}|AC|}\). Skoro DEC jest trójkątem wpisanym w okrąg, a jego bok jest średnicą tego okregu to kąt leżący naprzeciw tego boku jest prosty. Zatem mamy stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{|CD|}{|EC|}=\frac{|AC|}{|CD|}\, \Longleftrightarrow\, |CD|^2=\frac{4}{5}|AC|^2}\)
A wysokość przecież masz podaną. W ten sposób obliczasz długość ramion trójkąta. Teraz z twierdzenia Pitagorasa liczysz podstawę. No i potrzebne dane do obliczenia obwodu i pola już są.