obliczenie pola płaszczyzny która przecina sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Andrew8902
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 12 sty 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

obliczenie pola płaszczyzny która przecina sześcian

Post autor: Andrew8902 »

sześcian o krawędzi 3 cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekatną podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kat \(\displaystyle{ \alpha}\) .
Oblicz pole otrzymanego przekroju dla :
a) \(\displaystyle{ \alpha = 45^\circ}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha = 60^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, o 23:59 przez Andrew8902, łącznie zmieniany 1 raz.
bakos3321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: daleko...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

obliczenie pola płaszczyzny która przecina sześcian

Post autor: bakos3321 »

Czy dokładnie tak jak napisałeś było ujęte to zadanie? Możesz sprawdzić?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczenie pola płaszczyzny która przecina sześcian

Post autor: Szemek »


wskazówki do zadania:
\(\displaystyle{ \tan = \frac{|LC|}{|CM|}}\)
\(\displaystyle{ \sin =\frac{|LC|}{|LM|}}\)
\(\displaystyle{ d_p=|DB|=a\sqrt{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a=3}\) krawędź sześcianu
\(\displaystyle{ |CM|=\frac{1}{2}d_p}\)
z tego już powinieneś policzyć to, co trzeba
ODPOWIEDZ