146. W trzech wypełnionych płynem sześciennych naczeń, których długości krawędzi tworzą ciąg artmetyczny o różnicy 10 cm, przelano całą zawartość do prostopadłościennego naczynia o wymiarach 4,5 dm 6 dm i 8 dm, napełnianjąc je całkowicie. Oblicz długość krawędzi najmniejszego naczynia sześciennego
Narazie wiem tylko, że V prostopadłościana to 192 dm^3. Poza tym wydaje mi się, że można utwożyć rówanie z sumy trzech sześcianów objętości które mają być równe 192 dm^3. Zapewne nalezy tu zamienić dm na cm, aby można było przyrównać w ten sposób, ale raczej się myle -> \(\displaystyle{ a^3 + (a+10)^3 + (a+20)^3 = 1920}\)
tu się zatrzymuje....dzięki za pomoc
147. Naczynie w kształcie sześcianu wypełniono całkowicie cieczą. Część jego zawartości przelano do dwóch jednakowych pojemników w kształcie prostapadłościanu, wypełniając je całkowicie, przy czym w naczyniu sześciennym zostału jeszcze 16 litrów cieczy. Wymiary prostopadłościennego pojemnika tworzą ciąg artmetyczny o różnicy 1 dm, a jego najdłuższa jest równa krawędzi naczynia sześciennego. Oblicz wymiary pojemnika w kształcie prostopadłościanu.
Podobne zadanko, więc też niemoge sobie z nim poradzić :/
148. Przekątne dwóch ścian bocznych prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka są nacholone do płaszczyzn podstawy pod kątek alfa i beta takimi, że tg alfa = 4 i tg beta = 2. Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu jest równa 56.
a) oblicz pole powierzchni całkowietej tego prostapodłościanu
b) wyznacz kosinus kąta fi międzi przekątnymi ścian bocznych prostopadłościanu wychodzącymi z jednego wierzhcołka i wykaż, że cos fi = sin alfa * sin beta
czyli 4a + 4b +4c = 56 a dalej....nunko kapito thx za pomoc
sześciany i prostopadłościany
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
sześciany i prostopadłościany
146.
\(\displaystyle{ a^{3}+(a+1)^{3}+(a+2)^{3}=216\;}\) ; a = 3.
147.
[ Dodano: Pią Maj 06, 2005 2:50 pm ]
\(\displaystyle{ a^{3}-2\cdot{a}\cdot{(a-1)}\cdot{(a-2)}=16\;}\) ; a = 4 lub \(\displaystyle{ a=\sqrt{5}+1}\)
[ Dodano: Pią Maj 06, 2005 3:04 pm ]
148.
\(\displaystyle{ tg(\alpha)=4=\frac{c}{b}\;}\) ; \(\displaystyle{ tg(\beta)=2=\frac{c}{a}\;}\) ; \(\displaystyle{ 4a+4b+4c=56\;}\) ; a = 4 ; b = 2 ; c = 8.
mając boki policzysz przekątne ścian a kąt φ z tw. cosinusów.
\(\displaystyle{ a^{3}+(a+1)^{3}+(a+2)^{3}=216\;}\) ; a = 3.
147.
[ Dodano: Pią Maj 06, 2005 2:50 pm ]
\(\displaystyle{ a^{3}-2\cdot{a}\cdot{(a-1)}\cdot{(a-2)}=16\;}\) ; a = 4 lub \(\displaystyle{ a=\sqrt{5}+1}\)
[ Dodano: Pią Maj 06, 2005 3:04 pm ]
148.
\(\displaystyle{ tg(\alpha)=4=\frac{c}{b}\;}\) ; \(\displaystyle{ tg(\beta)=2=\frac{c}{a}\;}\) ; \(\displaystyle{ 4a+4b+4c=56\;}\) ; a = 4 ; b = 2 ; c = 8.
mając boki policzysz przekątne ścian a kąt φ z tw. cosinusów.