oblicz objętość walca, pole powierzchni i objętość stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
speedypl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 sty 2008, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: uk

oblicz objętość walca, pole powierzchni i objętość stożka

Post autor: speedypl »

nie wiedzialem gdzie ten temat umiescic. umial by ktos rozwiazac dla mnie te 2 zadania?

1.
Pole pow. bocznej walca wynosci 168. Oblicz objetosc tej bryly jezeli wysokosc walca wynosci 14.
2.
Podstawa ostroslupa prawidlowego czworokątnego jest kwadrat o przekatnej \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\). Wysokosc ostroslupa wynosci 6. Krawedz boczna ostroslupa wynosi 5.
Oblicz pole pow. i objetość.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, o 12:24 przez speedypl, łącznie zmieniany 1 raz.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

oblicz objętość walca, pole powierzchni i objętość stożka

Post autor: Nooe »

PB=168
h=14
Pb=2pi*r*h
168=2pi*r*14
6/pi=r
V=pi*(36/pi^2)*14
V=504/pi=504/3,14=160,5095541
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

oblicz objętość walca, pole powierzchni i objętość stożka

Post autor: arpa007 »

Nooe pisze:PB=168
h=14
Pb=2pi*r*h
168=2pi*r*14
6/pi=r
V=pi*(36/pi^2)*14
V=504/pi=504/3,14=160,5095541
nie ładniej ?
\(\displaystyle{ h=14}\)
\(\displaystyle{ P _{b} =2\pi r h}\)
\(\displaystyle{ 168=2\pi r 14}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{\pi}=r}\)
\(\displaystyle{ V=\pi( \frac{36}{\pi}^2) 14}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{504}{\pi}= \frac{504}{3,14}=160,5095541 160,5}\)

edit1
\(\displaystyle{ 2)a=4 V= \frac{1}{3} 16 6=32}\)
\(\displaystyle{ Pb=8 \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ Pc=Pp+Pb=16+ {8}\sqrt{21}=8(2+\sqrt{21}})}\)
pisz w 1 poscie, napisz po prostu edit1, lub dodane a nie nastepny post
i uzywaj w kazdej linijce obliczen

Kod: Zaznacz cały

[tex] [/tex]
z boku masz wszystko co ci potrzebne
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, o 13:32 przez arpa007, łącznie zmieniany 8 razy.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

oblicz objętość walca, pole powierzchni i objętość stożka

Post autor: Nooe »

2) a=4 V=1/3 * 16 * 6 =32 Pb=8sqrt21 sqrt= pierwiastek
Pc=Pp+Pb=\(\displaystyle{ 16 + 8\sqrt{21}=8(2+sqrt{21})}\)

Czas się nauczyć porządnego, przejrzystego zapisu.
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, o 12:54 przez Nooe, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ