Stożek-przekrój osiowy!

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zioom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2008, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Stożek-przekrój osiowy!

Post autor: zioom »

Oto Zadanie:

Objętość stożka jest równa 250cm�, zaś pole przekroju osiowego wynosi 150cm2.Oblicz długość promienia i wysokość stożka.
Dodam że odpowiedzi to: r=5:\(\displaystyle{ \prod}\) . i h=30\(\displaystyle{ \prod}\)cm
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Stożek-przekrój osiowy!

Post autor: Mortify »

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^{2} H

P_{p} = \frac{1}{2} 2rH}\)


\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r P_{p}}\)

\(\displaystyle{ 250 = \frac{1}{3} \pi r 150}\)

\(\displaystyle{ r= \frac{5}{\pi}}\)

\(\displaystyle{ 150 = 0,5*2*\frac{5}{\pi}H}\)

\(\displaystyle{ H=30\pi}\)
ODPOWIEDZ