Szukam informacji na temat wyprowadzania wzorów na pole powierzchni i objętość kuli.
Dotychczas znalazłem jedynie wzmianki o pracy Archimedesa ("O kuli i walcu"), w której wyprowadza on te wzory, ale za chińskiego boga nie mogę nigdzie znaleźć treści tej pracy!
Bardzo proszę o pomoc!
Wyprowadzanie wzorów na pole pow. i objętość kuli
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wyprowadzanie wzorów na pole pow. i objętość kuli
Na jakim poziomie szukasz tego wyprowadzenia? Ciężko obyć się bez całki
Jeśli Cie interesuje to czytaj niżej:)
Weźmy sobie f-cje ciągłą i nieujemną \(\displaystyle{ f:[a,b]\rightarrow \mathbb{R}}\). Objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu obszaru ograniczonego wykresem f-cji y=f(x) i prostymi Ox, x=a, x=b dookoła osi Ox możemy wyrazić poprzez:
\(\displaystyle{ \large|V|=\pi\cdot\int^{b}_a f^2(x)dx}\)
Ale... widziałem kiedyś w jakimś podręczniku przybliżanie tej objętości walcami.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Jeśli Cie interesuje to czytaj niżej:)
Weźmy sobie f-cje ciągłą i nieujemną \(\displaystyle{ f:[a,b]\rightarrow \mathbb{R}}\). Objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu obszaru ograniczonego wykresem f-cji y=f(x) i prostymi Ox, x=a, x=b dookoła osi Ox możemy wyrazić poprzez:
\(\displaystyle{ \large|V|=\pi\cdot\int^{b}_a f^2(x)dx}\)
Ale... widziałem kiedyś w jakimś podręczniku przybliżanie tej objętości walcami.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Wyprowadzanie wzorów na pole pow. i objętość kuli
Polecam przeczytać też wyprowadzenie przez Archimedesa:
... ordos.html
pozdrawiam.
... ordos.html
pozdrawiam.