Obrót trójkąta równoramiennego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zunexati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 paź 2007, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane
Podziękował: 28 razy

Obrót trójkąta równoramiennego

Post autor: zunexati »

Witam,

mam problem z tym zadaniem:

Trójkąt równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ a}\) i wysokości \(\displaystyle{ H}\) poprowadzonej z podstawy obraca się wokół ramienia. Oblicz objętość powstałej bryły.

Proszę o pomoc.

[ Dodano: 10 Lutego 2008, 00:49 ]
Wynik jest taki: \(\displaystyle{ V=\frac{2\pi a^{2}H^{2} }{3 \sqrt{4H ^{2}+a ^{2} } }}\) ale nie wiem jak do tego dojść...
ODPOWIEDZ