Cześć mam kilka zadań które nie wiem jak do końca rozgryźć, prosze o pomoc, jakieś wskazówki jak rozwiązać, bede bardzo wdzięczna Oto treści zadań:
1)Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 2 i 4 oraz kącie ostrym o mierze 60 stopni. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z podstawą kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni graniastosłupa.
Zadania ze stereometrii- zbiór Andrzeja Kiełbasy
Zadania ze stereometrii- zbiór Andrzeja Kiełbasy
Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, o 12:56 przez lenka1989, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Zadania ze stereometrii- zbiór Andrzeja Kiełbasy
1.
x- przekątna podstawy
\(\displaystyle{ Pc=2Pp Pb}\)
\(\displaystyle{ Pp=sin60^{o} 2 4=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=2^{2}+4^{2}-2 2 4 cos60^{o} x=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ tg30^{o}=\frac{H}{x} H=2}\)
\(\displaystyle{ Pc=8(\sqrt{3}+4)}\)
x- przekątna podstawy
\(\displaystyle{ Pc=2Pp Pb}\)
\(\displaystyle{ Pp=sin60^{o} 2 4=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=2^{2}+4^{2}-2 2 4 cos60^{o} x=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ tg30^{o}=\frac{H}{x} H=2}\)
\(\displaystyle{ Pc=8(\sqrt{3}+4)}\)
Zadania ze stereometrii- zbiór Andrzeja Kiełbasy
dziękuje za odpowiedź, tam wynik końcowy wychodzi mi 8( sqrt{3} +3) ale to tylko kwestia obliczeń .