Graniastosłup prawidłowy trojkątny jest opisany na kuli o promieniu 2.Oblicz objętość graniastosłupa.
[ Dodano: 16 Stycznia 2008, 21:13 ]
Czy mógłby mi ktoś podać jakies wskazówki?z góry dziękuje...męcze się i nie moge rozwiązac tego zadania.Jak obliczyć a?Graniastosłup prawidłowy trojkątny jest opisany na kuli o promieniu 2.Oblicz objętość graniastosłupa.
oblicz objętość granistosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
oblicz objętość granistosłupa
W podstawie masz trójkąt równoboczny. Rzut kuli na podstawę daje okrąg wpisany o promieniu kuli. Wysokość graniastosłupa = 2r.
\(\displaystyle{ \frac{r}{\frac{a}{2}} = tg(\frac{\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{\frac{a}{2}} = tg(\frac{\pi}{6})}\)
oblicz objętość granistosłupa
Wyliczyłam a...ale dlaczego przyjmujemy ,że h=2r? Dzięki serdeczne za tak szybką odpowiedż:)