Zad 1
Oblicz pole przekroju osiowego stożka wiedząc,że tworząca o długości 16 cm jest nachylona do podstawy stożka pod kątem 60 stopni.
Zad 2
Oblicz pole przekroju osiowego stożka wiedząc,że kąt zawarty między tworzącymi ma miarę 120 stopni ,a średnica podstawy wynosi 8cm.
Zad 3
Pole przekroju osiowego stożka wynosi 65cm. Oblicz obwód podstawy stożka wiedząc,że jego wysokość jest o 30% większa od średnicy podstawy..
Stereometria.
Szemek
Pole przekroju osiowego stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Pole przekroju osiowego stożka
Ostatnio zmieniony 16 sty 2008, o 14:27 przez patrycja110, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Pole przekroju osiowego stożka
1.
\(\displaystyle{ P=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4} P=64\sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ tg60^{o}=\frac{4}{h} h=\frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} 8 \frac{4\sqrt{3}}{3}= \frac{16\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4} P=64\sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ tg60^{o}=\frac{4}{h} h=\frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} 8 \frac{4\sqrt{3}}{3}= \frac{16\sqrt{3}}{3}}\)